Öncelikle tüm takipçilerime iyi dilekleri için gönülden bir teşekkür ile başlamak istiyorum. Her sözünüz her tavsiyeniz benim için çok değerli. Yine sizin tavsiye ettiğiniz ve görmek istediğiniz konulardan olan pilli analog sistemleri yazıya almaya başlayacağım. Sizlerin de dikkatini çektiği gibi sitede genel ağırlık otomatik ve kurmalı saatlere verilmiş durumda. Bu durumun özel bir nedeni olmamakla birlikte sanırım daha fazla uğraştırdığı ve biraz daha fazla incelik istediği için bunlara dalıp gitmişim. Ancak bundan sonra analog pilli twist vs. mekanizma kullanan saatleri de yazıya alacağım.
Bu konuda bahsi geçen saatimiz Camel Active marka 618.6680-6689 model ve kapak numarasına sahip krono bir kol saati. Saatimiz ETA G10.211 kalibreli bir makineye sahip. ETA’nın bu mekanizmaları genelde Tissot ve eşdeğerdeki saatlerde kullanılmaktadır. Miyota makinelerden pahalıdır. Ve bir de krono özelliği olan Swatch saatlerde bulunmaktadır. Parçalarının neredeyse hepsi plastiktir. Swatch sahiplerini deli eden olaylar silsilesi de genelde bu yüzden çıkmakta zaten :)
Camel saate dönelim…
Saat ilk geldiğinde pil şikayeti ile gelmişti ancak plastik kasnağı kaldırdığımızda acı gerçekle karşılaştık: Pas !
Makineyi dışarı çıkarıp kadranı kaldırıyoruz. Pas katmanlarını daha rahat görüyoruz…
Bu tarz bir makinede bu kadar pas karşısında temizlik şansı yok maalesef. Çarkların hepsi pasla birlikte birbirine yapışmış durumda. Daha önce paslı bir Swatch makinesi açtığımızda orada da nasıl bir hale geldiğini görmüştük. O konuya buradan ulaşabilirsiniz: Tıklayın
Tabi bu saat ondan kat be kat daha vahim durumda. Böyle bir durumda daha sağlıklı, verimli ve daha uzun ömürlü olması açısından orijinal makine değişimi yapmak gereklidir.
Yeni orijinal ETA G10.211 makine…
Kadran kenarına çıkan paslara fazla müdahale şansımız yok maalesef. Ufak bir temizlik işlemi uygulanıyor ama ilk haline dönmesi mümkün değil ne yazıkki. Kadrana fazla müdahale edilirse boyası ve/veya kaplaması kalkıp atmaktadır. Bu yüzden kadran uygulamalarında oldukça titiz davranmak gereklidir.
Kadranı makineye oturtup ibreleri yerine takıyoruz. Son kontrolleri de yaptıktan sonra saatimiz kullanıma hazır hale geldi…
Diğer yazılarda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın…
Betül ZER